Media: Globally Cool in weekblad actief over apuls cijfers & advies

Jun 29, 2020

Media: Globally Cool in weekblad actief over apuls cijfers & advies

Jun 29, 2020

De coronacris zet bij menig organisatie de bedrijfsvoering op scherp. Voor welke tegemoetkomingen komt mijn bedrijf in aanmerking? Hoeveel kunnen we opvangen met financiële buffers? En: hoe kunnen we bedreigingen omzetten naar kansen? Allemaal reële vragen waar ook Globally Cool zich de afgelopen periode mee bezig heeft gehouden. De hulp van Apuls Cijfers & Advies was hierbij onmisbaar en daarover werd Joost geïnterviewd door Weekblad Actief. Het volledige artikel is hieronder te lezen.

Jan de Vries van Apuls Cijfers & Advies in Burgum hielp opnieuw de koers uitzetten

Globally Cool: “Wij werken wereldwijd. En nu?”

BURGUM – Apuls Cijfers & Advies in Burgum heeft een grote verscheidenheid aan klanten. Een aantal is heel specifiek, zoals Globally Cool in Leeuwarden. Eén van de drie eigenaren is Joost van der Kooij. Hij is content met Apuls Cijfers & Advies als administratie- en advieskantoor voor zijn bedrijf.

“We hadden het even heel zwaar toen de corona-crisis uitbrak”, vertelt Joost in het monumentale kantoorpand van Globally Cool aan het Zaailand. “De mensen voor wie wij werken, zijn wereldwijd verspreid. Jaarlijks zit ik zo’n vijftien weken per jaar in het buitenland, denk aan landen als Armenië, Ghana en Egypte. Tachtig procent van ons werk konden wij niet meer uitvoeren toen de luchtvaart stil kwam te liggen.”

Joost – samen met Onno Roukens en Alfons van Duijvenbode eigenaar van Globally Cool – was op dat moment extra blij met Jan de Vries, zijn contactpersoon bij Apuls. “De snelle reactie op mijn mail was precies de reden waarom we voor dit kantoor kozen. Iedereen kan jaarcijfers en nette rapporten opleveren, maar Jan de Vries doet meer. Je merkt dat hij zelf ondernemer is, managementervaring heeft en weet wat het is om personeel te hebben.”

Export-adviesbedrijf

Bij Globally Cool werken totaal twaalf mensen. Zij hebben een economische of marketing achtergrond met gevoel voor talen en communicatie. Globally Cool helpt bedrijven hun export te vergroten. Ze begonnen in 1999 met het adviseren van Friese bedrijven die hun buitenlandse exportmarkt wilden uitbreiden. Vandaag de dag komen de meeste opdrachten van organisaties als het Ministerie van Buitenlandse zaken en de Verenigde Naties, met het doel ondernemers in ontwikkelingslanden te ondersteunen bij het vinden van hun weg op de Europese markt. “Daarvoor geven we trainingen in de desbetreffende landen over bijvoorbeeld het versterken van websites en marketingactiviteiten. Ook adviseren we ondernemers en ondersteunende organisaties in derde wereldlanden, organisaties zoals hier bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Met hen delen we bijvoorbeeld onze expertise over online tools, zoals openbaar toegankelijke databases met praktisch toepasbare informatie.”

Apuls ontzorgt en adviseert

Jan de Vries kon Globally Cool ondersteunen bij aanvang van de coronacrisis door samen direct alle financiële aspecten onder de loep te nemen en de verschillende financiële scenario’s uit te werken. “We bekeken de cashflow en maakten een liquiditeitsplanning. Welke (fiscale) betalingen konden worden uitgesteld? Kwam dit bedrijf in aanmerking voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid-regeling en welke informatie moest daarvoor worden ingeleverd?

Terwijl Jan de Vries Globally Cool ontzorgde op financieel administratief gebied bogen de bedrijfs-eigenaren zich over de vraag wat er organisatorisch voor opties waren. “We konden niet naar onze klanten vliegen, maar wat konden we wel? E-learning! Het was al jarenlang een wens van het bedrijf, maar in de waan van de dag was er nooit tijd om het te realiseren. Iedere keer dat de optie werd geopperd, betrof het ‘toevallig’ een project ‘dat niet geschikt was voor e-learning’. Door corona bleek de tijd er ineens wel rijp voor. Inmiddels zijn zes medewerkers opgeleid om webinars op te nemen. Intensief werk, maar heel bruikbaar. We kunnen er in de toekomst zeker een aantal vliegreizen mee uitsparen, toch gunstig voor het klimaat en voor het gemeenschapsgeld waarmee onze projecten worden gefinancierd.”

GloballyCool | Zaailand 96a, Leeuwarden | 058-8100034 |
www.globallycool.nl

Apuls Cijfers & Advies | O. van Veenweg 8a, Burgum |
0511-462075 | www.apuls.nl

Weekblad Actief
Tekst en foto: Karoline van den Donker

Experience in and with emerging markets

Since 1995 Globally Cool has trained and coached thousands of professionals, in over 45 emerging markets. Want to know more about what Globally Cool can do for you? Check out our services and join us!